Percentueel is de stijging van verkoop van elektrische auto’s in de EU en NL in Q1 van 2018 fors. Maar wat zeggen de absolute cijfers van verkochte elektrische auto’s? En hoe zit het daarentegen met benzine- en dieselauto’s? 

Europese markt

Als we een blik werpen op de Europese markt zien we een stijging in de verkoopcijfers van alle typen voertuigen behalve dieselauto’s. In het eerste kwartaal van 2018 zijn er 32.566 elektrische auto’s en 37.332 plugin-hybrides verkocht. Voor de elektrische auto’s is dit een stijging van 34,3% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 en voor plugin-hybrides een stijging van 60,2%.

Ondanks deze fantastische stijging is het marktaandeel van nieuw verkochte benzineauto’s nog steeds verreweg het grootst. Benzineauto’s hebben in Q1 van 2018 een marktaandeel van 55,5% met in totaal ruim 2,3 miljoen nieuw verkochte modellen. Dit is een stijging van 300.000 auto’s ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Na de benzineauto volgt de diesel, met een marktaandeel van 37,9%. De diesel heeft terrein verloren! In totaal zijn er in het eerste kwartaal van 2018 maar 1,5 miljoen nieuwe dieselauto’s verkocht, dit is een daling van ruim 300.000 auto’s ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor meer informatie over het marktaandeel zie bijgaande afbeelding.

Nederlandse markt 

In Nederland is de verkoopstijging van elektrische auto’s een stuk hoger. Het eerste kwartaal zijn 3.945 nieuwe elektrische auto’s verkocht, waar er in het eerste kwartaal van 2017 nog maar 1.667 werden verkocht. Een stijging van maar liefst 136,7%. Bij de plugin-hybrides loopt de verkoopstijging in Nederland evenredig aan die van de Europese markt. In Nederland zijn er dit kwartaal 560 nieuwe plugin-hybrides verkocht tegenover 338 in het eerste kwartaal van 2017. Een stijging van 65,7%.

Toelichting cijfers

Bij de aankoop van een nieuwe auto houdt men steeds vaker rekening met de gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. Hierdoor is het marktaandeel van nieuw verkochte auto’s met een traditionele brandstof (totaal diesel en benzine) met circa 1,5% gedaald.

Vooral de verkoop van elektrische auto’s en plugin-hybrides zijn percentueel fors gestegen. Dit is vooral te danken aan het toenemend aantal modellen en de toenemende actieradius van deze type voertuigen. Maar ook het imago van elektrisch rijden verbetert snel en zorgt voor een stijging in de verkoopcijfers. De elektrische revolutie lijkt door te zetten. De komende jaren worden er veel nieuwe modellen gelanceerd en komen er ook veel laadpunten bij. Bij Voltic Electric verwachten we dat deze revolutie in een stroomversnelling kan komen door meer transparantie in zaken zoals het werkelijk verbruik en de werkelijke actieradius. Maar belangrijker nog een goede advisering, uitleg en tips en trucs over elektrisch rijden en de aanschaf van een elektrische auto.