Vanaf vandaag starten we met deze nieuwe rubriek: Tesla Tuesday! Een nieuwe rubriek waarin we wekelijks tips geven speciaal voor Tesla rijders! Deze Tesla Tuesday gaat over de Supercharger!

Supercharger Network

Eén van de grootste voordelen van het rijden in een Tesla is de toegang tot het Supercharger Network. Dit is het netwerk aan snelladers dat door Tesla over Europa is uitgerold en geüpgraded wordt naar de behoefte van de Tesla rijders. Snelladen maakt het dagelijks gebruik van een elektrische auto nog aantrekkelijker, je laadt je auto op tijdens een toiletpauze, kop koffie of vergadering.. de gemiddelde Nederlander rijdt dagelijks (of zelfs wekelijks) niet zoveel dat er elke dag gestopt moet worden bij een Supercharger, zeker niet bij beschikking over een lader thuis of op het werk. Toch raden we je aan af en toe eens te stoppen bij een Supercharge Stall want het is financieel aantrekkelijk en met een beetje planning zijn het mooie momenten om te onthaasten. Buiten het dagelijks gebruik gaan Nederlanders ook graag op vakantie met de auto! We beloven je Tesla’s Supercharger Network maakt ROADSTRIPS door heel Europa niet alleen mogelijk maar ook ontspannen, makkelijk en leuk!

Wat kost Superchargen?

Indien je een vroege Tesla rijdt of de auto via een referral hebt gekocht, kun je zelfs gratis gebruik maken van het Supercharger Network. Heb je dit niet? Dan krijg je 400kWh per jaar gratis, daarboven worden kosten berekend. De exacte kosten verschillen per land, maar gemiddeld komt het neer op ongeveer €0,24 / kWh.

Hoe vind je een Supercharger?

Simpel! Door in het navigatiescherm op de bliksemschicht te klikken worden alle Superchargers in de buurt getoond, op volgorde van afstand. Door op een Supercharger te klikken krijg je meer informatie over deze locatie, zoals wat het maximale vermogen van de charger is, welke faciliteiten (restuarant, Wi-Fi, toilet etc..) er ter plaatse zijn en hoe druk het er op dat moment is.

Kies de juiste Supercharger!

Bij het in ontvangst nemen van je Tesla krijg je uitgebreide instructies over de auto en het gebruik er van. Helaas wordt er een belangrijk stukje informatie overgeslagen, namelijk welke Supercharger STALL (laadplek) je moet kiezen.

Op het moment dat je aankomt op een Supercharger locatie staan er waarschijnlijk al een aantal Tesla’s te laden. Ga, als het even mogelijk is, niet direct naast 1 van deze auto’s staan want dat kan je flink wat laadsnelheid kosten.

De Tesla Superchargers bestaan namelijk uit twee elementen:

  • De laadpaal (De witte zuil met de tekst ‘Tesla’ in rode letters).
  • De transformator (Dit zijn witte kasten, die vaak uit het zicht geplaatst zijn).

Iedere transformator levert zijn vermogen aan twee laadpalen. Deze laadpalen zijn daarom ook genummerd (bijvoorbeeld 1A en 1B). Het geleverde vermogen wordt dan ook gedeeld door de twee laadpalen. Echter het vermogen wordt niet 50/50 gedeeld, maar op basis van het principe first come – first served.

Op het moment dat je je Tesla naast een andere Tesla zet, krijgt de eerste auto het maximale vermogen wat die auto op dat moment nodig heeft. Als tweede lader krijg jij het vermogen wat er nog over is. Iedere transformator kan maximaal +/- 145 kW leveren. Als de auto naast je met 100 kW staat te laden, kun jij dus maximaal 45 kW krijgen. Dat schiet dus niet echt op.

Probeer je auto dus altijd ‘vrij’ te zetten tussen andere Tesla’s, bij een set laadpalen waarvan er nog geen in gebruik is. Let goed op de nummering en zorg dat je er eentje uitkiest waarvan zowel A als B nog beschikbaar zijn.

Andere tips

  • Zorg dat je batterijpakket warm is. Een koud batterijpakket begint namelijk langzaam met laden. Door het laden warmt de batterij op en gaat het laden na verloop van tijd sneller, maar dit kan wel even duren. Je kan een koud batterijpakket opwarmen door de auto voor te verwarmen via de app, door het rijden of tijdens het rijden hard op te trekken en/of veel gebruik te maken van het regeneratief remmen.
  • In principe heb je op iedere Supercharger locatie toegang tot toiletten en iets te eten of drinken. Vaak in de vorm van een restaurant/hotel (Van der Valk, Novotel of McDonalds), maar soms is zo’n locatie niet in de buurt. Een voorbeeld hiervan is de Supercharger in Lokeren, België. Deze is gesitueerd bij een hotel waarvan de deuren ’s nachts en in de zomervakantie gesloten zijn. Toch kun je toegang krijgen via de nachtingang van het hotel. De code van deze ingang staat bij deze Supercharger in het navigatiescherm geprogrammeerd. Zo kun je ’s nachts toch even naar het toilet of dat bakje koffie drinken waar je al een paar honderd kilometer naar snakt!

Wil je ook een Tesla aanschaffen en gebruik maken van gratis Superchargen? Bestel je Tesla dan via onze referral link!

Als bonus nog een informatieve video van de Noorse Tesla-specialist Bjørn Nyland 🎞 👇 🤩.