Er is altijd iets aan de hand met Tesla. Gaat het niet over de productieproblemen van de Model 3, dan is er wel ergens ter wereld een ongeluk gebeurd met een Model S. Is dat het niet? Dan kun je wel wat leuke Twitter berichten verwachten van Elon Musk. Een van deze Tweets domineerde het nieuws en is niet ongestraft gebleven. Je leest het in de Tesla Tuesday van deze week!

TESLA TUESDAY – BIJ VOLTIC ELECTRIC GELOVEN WE DAT ELEKTRISCH RIJDEN DE TOEKOMST IS! NAAST HET INFORMEREN OVER DE “ELECTRIC REVOLUTION” MET NIEUWSBERICHTEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN, TECHNIEKEN EN E-CARS GEVEN WE JULLIE OOK GRAAG ADVIEZEN, TIPS & TRICKS OM HET ELEKTRISCH RIJDEN NOG AANTREKKELIJKER EN LEUKER TE MAKEN. IN HET GEVAL VAN TESLA HEBBEN WE HIERVOOR ZELFS EEN SPECIALE RUBRIEK IN HET LEVEN GEROEPEN: TESLA TUESDAY! LEES ONZE BLOG EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN TESLA! #GOVOLTIC #TESLATUESDAY

Dé Tweet
Het begon allemaal met de Tweet van Musk waarin hij aankondigde te spelen met de gedachte om Tesla van de beurs te halen tegen $420,- per aandeel. Ook gaf Musk aan dat de benodigde financiering voor deze stap veiliggesteld was. Het is een openbaar geheim dat Musk shortsellers verafschuwd. Misschien ziet hij de Tweet als ultieme methode om ze het leven zuur te maken. Want wat volgde op de Tweet was een ware hel voor de beleggers die short gaan op het aandeel. Het aandeel steeg ruim 10% voordat de handel werd stilgelegd. Op dat moment stonden de beleggers die short gingen op het aandeel op een verlies (op papier) van ruim 1,7 miljard dollar. In de eerstvolgende aandelenvergadering kondigde Musk aan dat Tesla toch op de beurs blijft.

Voltic Tesla Tuesday Tweet van 40 miljoen tweet

Kort na de Tweet kwamen al de eerste berichten of Musk dit wel had mogen melden, als CEO en voorzitter van de raad van bestuur van een beursgenoteerd bedrijf. Het zou namelijk ook uitgelegd kunnen worden als manipulatie van de beurs, wat uiteraard ten strengste verboden is. Om die reden kondigde de SEC, de toezichthouder van de Amerikaanse Beurzen, al redelijk snel aan een onderzoek te starten naar de Tweet van Musk, en de gevolgen daarvan op de waarde van het aandeel TSLA.

Kijktip: Podcast Joe Rogan
In al deze beursgerelateerde oproer leek het Musk een goed idee om te verschijnen in de Podcast van Joe Rogan. In de eerste twee uur van de podcast, die 2,5 uur duurt, gaat alles goed. Musk lijkt relaxed en geeft rustig en open antwoord op de vragen die hem gesteld worden. Maar na de twee uur verandert Rogan het onderwerp naar hoe het met Musk zelf gaat, hoe hij omgaat met de immense druk die op zijn schouders rust en laat zich door Rogan verleiden tot een hijs van een joint. Waar Musk vaak gezien wordt als soort van Robot of bovennatuurlijk blijkt ineens dat hij toch echt mens is. Niet alles wat hij doet gaat automatisch goed en dat hij weleens overlast ervaart van de immense druk wordt al snel duidelijk. Hoewel dit alles natuurlijk niets zegt over de kwaliteiten van Musk als visionair, techneut en ondernemer is de timing, op zijn zachtst gezegd, ongelukkig. Net als met de Tweet heeft Elon misschien niet de gehele consequenties of de sensatieverslaving van de media overzien. En dat is jammer want deze podcast is voor het overgrote deel fantastisch! En daar hoort niemand meer iets over…. Behalve jij!

Gelukkig is Elon niet op de wereld om mediatraining te geven of anti alcohol- of drugsbeleid te schrijven. Dus we raden je aan de podcast, hieronder, een keer in zijn geheel (minus wat je in het nieuws gezien hebt) te bekijken. Zeker als je tot nu toe alleen gehoord hebt over de immense druk, tweet of de hijs van de joint. Het grootste gedeelte van de podcast is namelijk enorm inspirerend en verlichtend en gaat over de toekomst van de mensheid en de zaken die daar op korte en lange termijn invloed op gaan hebben, zowel positief als negatief. Artificial Intelligence, Virtual Reality, Social Media, Tesla, Space X, Tesla Solar en de kolonisatie van Mars komen allemaal aan bod! Anders dan wat je tot nu toe gehoord hebt..  de doelen of onderwerpen van de podcast zijn niet mediatraining of ethos. Nee de Podcast gaat hoofdelijk gewoon over de zaken waarvoor je naar Elon Musk zou (moeten) willen luisteren! Watch it! 🎞️ 👇 🤩

 

Aanklacht
En dan breekt het laatste weekend van september aan. Het begint allemaal in de (voor ons) nacht van donderdag 27 september. De SEC maakt bekend dat ze Elon Musk aanklagen wegens het ‘verstrekken van onjuiste en misleidende informatie over het van de beurs halen van Tesla tijdens een actieve handelsdag. Hij heeft deze informatie niet besproken met iemand alvorens deze te delen onder zijn 22 miljoen volgers op Twitter. Ook heeft hij verzuimd de informatie te delen met Nasdaq voordat hij deze publiek maakte. Dit is tegen de regels van Nasdaq.’

De SEC heeft Musk vrijdag een voorstel gedaan, waarin hij niet vervolgd zou worden als hij er voor zou kiezen om af te treden als bestuursvoorzitter én CEO van Tesla. Musk heeft deze deal van tafel geveegd, daarin gesteund door de raad van bestuur van Tesla. De raad van bestuur kwam daarop met de volgende verklaring: ‘Tesla en zijn raad van bestuur hebben het volledige vertrouwen in Elon, in zijn integriteit en in zijn leiderschap van het bedrijf, wat heeft geresulteerd in het meest succesvolle Amerikaanse autobedrijf in ruim honderd jaar. Onze focus blijft liggen op de groeiende bouw en leveringen van Model 3.’

Nadat bekend werd dat de SEC Musk wil aanklagen en Musk de voorgestelde deal heeft geweigerd dook het aandeel TSLA opnieuw fors met ruim 12% naar beneden. Nadat de stofwolken zijn gaan liggen maakt iedereen zich op voor een weekend vol spanning.

40 miljoen boete en demotie Musk
En dat blijkt terecht: Zaterdag wordt bekend gemaakt dat Musk en Tesla een deal hebben gesloten met de SEC. Deze deal houdt in dat Musk zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur neerlegt, maar dat hij wel aanblijft als CEO. Verder betaald Musk een boete van 20 miljoen dollar aan de SEC. Tesla betaald dezelfde boete. De 40 miljoen dollar wordt verdeeld over de investeerders die geld hebben verloren na de Tweet van Musk.

In een verklaring geeft de SEC aan dat er nog een aantal andere eisen zijn gesteld.

  • Zo wordt de positie van Musk overgenomen door een onafhankelijke voorzitter. Verder worden er nog twee onafhankelijke raadsleden toegevoegd.
  • Er wordt een nieuw comité opgezet wat toezicht gaat houden op de communicatie van Musk. Musk zelf kan de komende drie jaar niet opnieuw worden herkozen als voorzitter van de raad van bestuur.

De rol van CEO Elon Musk binnen Tesla blijft gelukkig nog groot, ook al is hij nu geen onderdeel meer van de raad van bestuur. Toen de beurs maandag 1 oktober 2018 weer opende bleek dat de beleggers blij zijn met dit nieuws, en het aandeel staat weer ongeveer op de koers waar het afgelopen donderdag op sloot.

Electric Revolution niet te stoppen!
Wat dit betekent voor de toekomst? Dat is lastig te zeggen. Het lijkt ons goed dat de storm rond Musk nu is gaan liggen, en dat er wat controle is over zijn Twitter gedrag. Verder lijkt het er op dat deze soap snel naar de achtergrond zal verdwijnen als de kwartaalcijfers bekend gemaakt worden. De Electric Revolution is niet te stoppen en zoals het er nu naar uit ziet heeft Tesla een fantastisch kwartaal achter de rug. De geruchten gaan dat Tesla in het laatste kwartaal ongeveer 80.000 auto’s heeft geproduceerd!

Update:

Tesla heeft in de kwartaalcijfers van Q3 2018 inderdaad bevestigd 80.142 auto’s te hebben geproduceerd. 55.840 auto’s zijn Model 3’s en 26.903 Model S/X.

Verder hebben er in het afgelopen kwartaal 83.500 leveringen plaatsgevonden, waarvan 55.840 voor Model 3 waren. Het aantal van ruim 80 duizend is 50% meer dan het vorige productierecord uit het vorige kwartaal.

Nu de cijfers van Q3 op tafel liggen gaat de blik van de Tesla medewerkers richting het einde van het jaar, met als uiteindelijke doel: het produceren van 10.000 Model 3’s per week!

We’ll keep you posted…

Oja en vergeet de Podcast niet te kijken! Want je bent nooit klaar met leren….👇 

Voltic Tesla Tuesday Tweet van 40 miljoen shortsellers