De Europese milieu-organisatie Transport & Environment (T&E) zegt dat autofabrikanten bewust wachten met de lancering van nieuwe elektrische auto’s. Ze zouden er allemaal klaar voor zijn maar wachten tot de nieuwe uitstootnorm verplicht gaat worden. Dit zou een beter verdien model betekenen voor de autofabrikanten en een explosie aan EV’s in 2021!

Uitstootnorm

Vanaf 2021 worden de Europese uitstootnormen voor autofabrikanten opnieuw aangescherpt. Het gemiddelde CO2-uitstoot van het volledge aanbod mag dan nog maar maximaal 95 g/km bedragen. EV’s gaan voor autofabrikanten een cruciale rol spelen in deze doelstelling.

T&E maakt uit eigen onderzoek op dat alle autofabrikaten die doelstelling probleemloos gaan halen door de explosie aan EV’s, maar dat pas op het laatste moment zullen doen. Door EV’s uit te stellen hebben zij de tijd om de voorraad aan benzine- en dieselmodellen te verkopen en zo de winst te maximaliseren.

T&E is hier alles behalve blij mee en verwijt de autofabrikanten dat het milieu zal gaan lijden onder haar eigen belang. Het uitstellen van EV’s, in combinatie met de gigantische populariteit van SUV’s, is de reden dat de CO2-uitstoot van het Europese wagenpark in 2017 voor het eerst in jaren is gestegen.

Het onderzoek van T&E geeft aan dat we in 2018 en 2019 relatief weinig nieuwe EV’s kunnen verwachten, maar vanaf 2021 zal dit explosief toenemen. Sterker nog, het elektrische aanbod zal tegen die tijd vervijfvoudigd zijn ten opzichte van nu!

EV-aanbod 2021