De lege batterij van een elektrische auto sneller vervangen dan een tankbeurt? Een aantal knapkoppen uit Zweden van het bedrijf Power Swap hebben waarschijnlijk dé oplossing!

Een kind kan de was doen

Power Swap is ontstaan na een crowdfund actie in combinatie met steun van het Swedish Energy Agency, onderdeel van het Zweedse ministerie voor Milieu en Energie. De Zweedse start-up ontwikkelde een innovatief concept waarbij de batterij van een elektrische auto binnen 2 minuten gewisseld is. Het opladen van de auto zal daarom zelfs sneller zijn dan tanken met uw auto.

In de praktijk

De elektrische auto moet naast het Power Swap station worden gepakeerd. Vervolgens zal een robotarm vanaf de zijkant de lege accu uit de auto halen en vervangen voor een volle accu. Dit proces neemt een tijdsbestek in beslag van ongeveer 2 minuten (zie afbeeldingen hieronder). De lege accu’s worden opgeladen in een laadstation van Power Swap. Echter gebeurd dit met normale laders om de belasting op het elektriciteitsnetwerk te beperken. De ambitie van de Zweedse start-up is om de wisselstations te realiseren bij benzinestations en parkeerplaatsen.

Kink in de kabel

Het enige wat op dit moment nog in de weg zit is dat de auto’s hier wel op gebouwd moeten zijn. Power Swap wil de accu’s in een leaseconstructie de markt opbrengen. Dit heeft als gevolg dat autofabrikanten haar elektrische auto’s zonder accu kunnen verkopen wat de aanschafprijs enorm zal laten zakken.

Eerste aanmelding

At the moment zijn de Zweden hard aan het werk om een functionerend prototype te bouwen. Het demonstratiesysteem wat op een ECar zal worden gebouwd gaat gebruikt worden om andere fabrikanten te overtuigen van haar product. Benieuwd hoe de Power Swap werkt? Je checkt het hieronder 😉